Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

ΤΙ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΑΓΑΘΟ; Του Μ. Βασιλείου

ΤΙ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΑΓΑΘΟ; Του Μ. Βασιλείου

Δημοσιεύθηκε: 9 Μαΐου 2009 Κατηγορίες: Άγιοι - Πατέρες - Γέροντες, Ορθόδοξη πίστη
Εικόνα από το Αγιογραφείο της ΙΜΜ Βατοπαιδίου, εκπληκτικής τεχνικής με απίστευτη λεπτομέρεια. Σημειώνουμε ότι τα χρώματα δυστυχώς δεν μπορούν να αποδοθούν σωστά στο διαδίκτυο. Στην πραγματικότητα τα χρώματα είναι πολύ ζωντανά και το χρυσό είναι εκτυφλωτικά αστραφτερό. Το Αγιογραφείο, δέχεται καθημερινά παραγγελίες από όλο τον κόσμο. (Ακόμα και από ανθρώπους του περιβάλλοντος του Πούτιν!)
Εικόνα από το Αγιογραφείο της ΙΜΜ Βατοπαιδίου, εκπληκτικής τεχνικής με απίστευτη λεπτομέρεια. Σημειώνουμε ότι τα χρώματα δυστυχώς δεν μπορούν να αποδοθούν σωστά στο διαδίκτυο (είναι αλλοιωμένα). Στην πραγματικότητα τα χρώματα είναι πολύ ζωντανά και το χρυσό είναι εκτυφλωτικά αστραφτερό. Το Αγιογραφείο, δέχεται καθημερινά παραγγελίες από όλο τον κόσμο.
Εμείς παραδεχόμαστε ότι η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμιά αξία και δεν θεωρούμε ούτε ονομάζουμε αγαθό κάτι που μας είναι ωφέλιμο μόνο σ’ αυτόν. Δεν θεωρούμε λοιπόν σπουδαίο πράγμα ούτε κρίνουμε άξια ευχής την προγονική φήμη, ούτε τη σωματική δύναμη, ούτε την ομορφιά, ούτε το μεγαλείο, ούτε τις τιμές όλων των ανθρώπων, ούτε το ίδιο το βασιλικό αξίωμα, ούτε οτιδήποτε από τα ανθρώπινα θα χαρακτήριζε κανείς σπουδαίο, ούτε θαυμάζουμε εκείνους που τα έχουν αυτά, αλλά με την ελπίδα προχωρούμε πολύ μακρύτερα και κάνουμε τα πάντα για να προπαρασκευαστούμε για την άλλη ζωή. Όσα λοιπόν βοηθούν σ’ αυτό το σκοπό, λέμε ότι πρέπει και να τα αγαπούμε και να τα επιδιώκουμε με όλη τη δύναμη μας· όσα όμως δεν οδηγούν σ’ εκείνη τη ζωή τα παραβλέπουμε ως άχρηστα.
Το αληθινό αγαθό είναι ο Θεός. Γιατί πραγματικά άξιο μακαρισμού είναι αυτό που είναι καλό από μόνο του, δηλ. ο Θεός, προς το οποίο αποβλέπουν όλα, που όλα επιθυμούν να το απολαύσουν, είναι η αναλλοίωτη φύση, το δεσποτικό αξίωμα, η αδιατάραχτη, η χωρίς λύπη, αλλοίωση και μεταβολή ζωή, η ανεξάντλητη πηγή, η άφθονη χάρη, ο θησαυρός που δεν τελειώνει όσο και αν ξοδεύεται.
Το μόνο σημαντικό και αξιέπαινο αγαθό είναι μόνιμο αγαθό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου