Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Αντιαιρετικόν Εγκόλπιον www.egolpion.com 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Αντιαιρετικόν Εγκόλπιον www.egolpion.com 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

SUN MYUNG MOON: Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΝΟΣ ΓΚΟΥΡΟΥ



SUN MYUNG MOON:
Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΝΟΣ ΓΚΟΥΡΟΥ
 
     H Eνωτική Εκκλησία (ή Σύλλογος του Αγίου Πνεύματος για την Ένωση του Παγκόσμιου Χριστιανισμού) έχασε τον ιδρυτή της Sun Myung Moon ο οποίος απεβίωσε στην Σεούλ της Κορέας στις 2 Σεπτεμβρίου 2012 σε ηλικία 92 ετών. Το έτος 1954 ο Moon ίδρυσε την οργάνωσή του στην Γαλλία με την ονομασία «ΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ MOON». Το έτος 1957 εκδίδει το βιβλίο του με τον τίτλο «Θείες Αρχές» [Εμείς το γνωρίζουμε ως ΒΙΒΛΟ ΤΟΥ ΜΟΥΝ] μέσα από τις σελίδες του οποίου προβάλλει το δόγμα του, δηλαδή συνδυάζει ακραία ανατολίτικη σκέψη με τον Εβραιοχριστιανισμό.
     Στη δεκαετία 1970-1980 η αίρεση του Μoon βρίσκεται στο απόγειο της δόξας της και όπως μας αποκαλύπτει η Catherine Picard, Πρόεδρος της UNADFI, μετά τα γεγονότα τον Μάιο του 1968 στη Γαλλία, μέσα στη δεκαετία 1970-1980 η αίρεση κατάφερε να προσηλυτίσει μαθητές και φοιτητές, “κάπως χαμένους και αποσυντονισμένους και αυτό γιατί τα παιδιά τότε βρέθηκαν στην περιήγηση μιας αναζήτησης νέου τύπου πνευματικότητας. Θα λέγαμε ότι ζητούσαν ένα νέο ρεύμα. Εκείνη την χρονική περίοδο, όπως μας θυμίζει η κα Picard, το μπέρδεμα του πολύ στη μόδα τότε νέου κύματος, που λεγόταν ανατολικισμός με την επανεμφανιζόμενη Χριστιανική φιλοσοφία, είχε ως αποτέλεσμα την παραπλάνηση ενός μεγάλου αριθμού νεολαίας και η επίδραση που είχε αυτό το μπέρδεμα επάνω στον χαρακτήρα των παιδιών ήταν πολύ ισχυρή. Από την στιγμή δε που τα νεαρά αυτά άτομα έμπαιναν στην οργάνωση, διέκοπταν κάθε δεσμό είτε με την οικογένειά τους, είτε με τους φίλους τους. Έφταναν δε στο σημείο να διακόψουν ακόμη και τις σπουδές τους. Στην συνέχεια η οργάνωση τα έστελνε στο εξωτερικό αφαιρώντας τους την ταυτότητα και οποιοδήποτε άλλο αποδεικτικό στοιχείο. Πολλοί από αυτούς, οπαδοί πλέον της οργάνωσης, δεν έδωσαν ξανά ούτε ένα σημείο ζωής.
     Εκεί γύρω στη δεκαετία του 1990, η αίρεση στη Γαλλία βρέθηκε σε «πραγματική παρακμή». Εν τω μεταξύ η παρακμή αυτή συνέπεσε με την συνεχώς αυξανόμενη επαγρύπνηση εκ μέρους των Κρατικών Αρχών για τα θέματα των σεκτών. Σήμερα στη Γαλλία η αίρεση του Moon, η οποία αριθμεί 200-300 οπαδούς, δραστηριοποιείται άκρως περιορισμένα και μόνο σε χώρες που χαρακτηρίζονται ως πνευματικά κέντρα. Όπως μας εξηγεί ο κ. Hervè Machi, γενικός γραμματέας της Διϋπουργικής Επιτροπής για την Επαγρύπνηση και τον Αγώνα εναντίον των Αιρετικών Παρεκτροπών (ΜIVILUDES) , ο χώρος με την ονομασία «Πνευματικότητα και Ειρήνη»,  που βρίσκεται στον13o τομέα του Παρισιού, εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την αίρεση. Και συμπληρώνει ο κ. Machi, λέγοντας, ότι μέσα στις κοινοβουλευτικές εκθέσεις που κατατέθηκαν το 1995 και το 1999, η Ενωτική Εκκλησία του Moon ανεφέρετο ως «αιρετική κίνηση» και μάλιστα τότε έγινε πολύς λόγος για το αντικείμενο της κίνησης δηλ. «τη πλύση εγκεφάλου», «τον προσανατολισμό της νεολαίας» και τη «συσσώρευση χρημάτων»… Εκείνη λοιπόν την εποχή η οργάνωση είχε στη κυριότητά της ακίνητη και χρηματική περιουσία.
     Στην συνέχεια η αίρεση εγκαταστάθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ιαπωνία, στη Νότιο Κορέα και η παρουσία της στην Νότιο Αμερική δεν είναι καθόλου αμελητέα. Και όπως η ίδια η αίρεση ισχυρίζεται, έχει 3.000.000 πιστούς σε 200 περίπου χώρες, ένας αριθμός που αμφισβητήθηκε από πολλούς διεθνώς εξειδικευμένους στο πρόβλημα αυτό, σύμφωνα με τους οποίους ο αριθμός των οπαδών φθάνει μόλις τους 100.000.
     Όπως υπογραμμίζει η κα Picard, o Sun Myung Moon δεν δίστασε να ασκήσει τεράστια επιρροή στον Εμπορικό και Βιομηχανικό χώρο, πείθοντας τους οπαδούς του να εργασθούν αφιλοκερδώς. Τα φοβερά λοιπόν πλοκάμια αυτής της επιρροής απλώθηκαν στη βιομηχανία, στην παιδεία, στις αγροκαλλιέργειες [εδώ συμπεριλαμβάνονται και οι ιχθυοκαλλιέργειες] και στα Φιλανθρωπικά σωματεία. Ο Moon πολιόρκησε και τον τομέα των Μ.Μ.Ε. Και σαν ιδιοκτήτης πλειάδας εφημερίδων και περιοδικών συντηρητικής απόκλισης στη Νότιο Κορέα, εξαγόρασε το Αμερικανικό Πρακτορείο Τύπου και μέσω του Ομίλου του με την επωνυμία «Νέα από όλο τον κόσμο» έφτιαξε το περιοδικό Washington Times το οποίο θα πρέπει να του στοίχισε 1-2.000.000 δολλάρια!
     Αξιοσημείωτο είναι, όπως δηλώνει ο κ.Hervè Machi, ότι η επίδραση της Ενωτικής Εκκλησίας δεν σταμάτησε εδώ, αλλά άπλωσε τα διεθνή πλοκάμια της ακόμα περισσότερο, δημιουργώντας παραποιημένες ενώσεις και οργανισμούς, ισχυριζόμενη πάντα ότι υπερασπίζεται την ειρήνη ή την οικογένεια. Τέτοιοι καμουφλαρισμένοι θα λέγαμε οργανισμοί, ήταν η «Ομοσπονδία για την Παγκόσμια Ειρήνη» ή η «Παγκόσμια Ομοσπονδία για την Ειρήνη». Κάποιοι από όλους αυτούς τους «παραποιημένους» οργανισμούς είχαν καταστατικό που προέβλεπε τον συμβουλευτικό τους χαρακτήρα προς Διεθνείς Οργανισμούς Ενστάσεων όπως ήταν π.χ. τα Ηνωμένα Έθνη. Το καταστατικό λοιπόν αυτό της ΜΗΚΥΟ κάτω από την ομπρέλα της οποίας δρούσε η Ενωτική Εκκλησία, της παρείχε την δυνατότητα να παρεμβαίνει κατά την διάρκεια διεθνών Συνεδρίων με αποτέλεσμα η γνώμη της να γίνεται τελικά σεβαστή.
     Στη Νότιο Κορέα η Ενωτική Εκκλησία του Moon συνάντησε δυσκολίες, και τούτο γιατί ο Μoon διαβεβαίωνε τον κόσμο ότι είχε αποσταλεί από τον ίδιο τον Ιησού, οπότε οι παραδοσιακοί Χριστιανοί τον έκριναν ως «αιρετικό». Σύμφωνα με τα όσα λέει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κορέας Kim Heing, o Moon είχε επιλέξει ως «στρατηγική επιβίωσης» την προσέγγισή του στην τότε κυβέρνηση της Νότιας Κορέας, η οποία ήταν υπό στρατιωτικό καθεστώς, προσποιούμενος ότι αγωνίζεται εναντίον του κομμουνισμού, ένα από τα βασικά πιστεύω της οργάνωσής του.
   Από τη στιγμή που ο Moon εγκαθίσταται στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1972, στηρίζεται στην ίδια ακριβώς στρατηγική αυτοπροσδιοριζόμενος ως «εθελοντής στον πόλεμο του Βιετνάμ» ισχυριζόμενος ότι αυτός ήταν ένας πόλεμος εναντίον των κομμουνιστών. Ο Moon ήξερε επίσης να αναπτύσσει «καλές σχέσεις» με Αμερικανούς ηγέτες όπως ήταν οι Ρεπουμπλικανοί Πρόεδροι Richard Nixon, Ronald Reagan και George H.W. Bush. Παρ’ όλα αυτά το 1981 στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ο Moon καταδικάζεται σε φυλάκιση 13 μηνών για φοροδιαφυγή. Εν τω μεταξύ μέσα στη δεκαετία του 1980 ο αντικομμουνισμός θα προσεγγίσει την αίρεση του Moon μέσα από το Εθνικό Μέτωπο. Το 1986 ένα μέλος της αίρεσης του Moon στη Γαλλία, ο Pierre Ceyrac, εξελέγη βουλευτής με το Εθνικό Μέτωπο.
     Ένα τώρα από τα πιο χαρακτηριστικά γεγονότα που σημάδεψε την οργάνωση του Moon, ήταν οι oμαδικοί γάμοι όπου ο Moon και η σύζυγός του Hak-Ηan-Moon, θεωρούμενοι ως πραγματικοί γονείς, ευλογούσαν αυτούς τους οπαδούς διαφορετικής εθνικής προέλευσης οι οποίοι δεν εγνωρίζοντο μεταξύ τους. Η τελετή του πρώτου ομαδικού γάμου έγινε στη Σεούλ στις αρχές της δεκαετίας του 1960 με μερικά μόνο ζευγάρια. Είκοσι-δύο χρόνια αργότερα, το 1982, μερικές χιλιάδες ζευγάρια «ενώνονται» στον Κήπο της Πλατείας Μάντισον της Νέας Υόρκης.  Όπως εξηγεί ο ίδιος ο Moon, μέσα σε μία αυτοβιογραφία του η οποία εκδόθηκε το 2009, αυτοί οι διαπολιτιστικοί γάμοι ανάμεσα σε άγνωστα μέχρι και σήμερα, μεταξύ τους άτομα, «ήταν το πιο γρήγορο μέσον για να φθάσω στον υπέρτατο κόσμο της Ειρήνης».
    Η ιστορία της οικογένειας Moon είναι πλούσια σε σκάνδαλα και δράματα: διαφωνίες, διαπληκτισμοί, θάνατοι, αυτοκτονίες, αγωγές, δίκες, δημόσιες διαμάχες και διαρροή μυστικών πληροφοριών κατά τη διάρκεια εκπομπών télé-réalité. Ο Moon αφήνει εν ζωή 10 αγόρια και κορίτσια στα οποία εμπιστεύεται τη διεύθυνση διαφόρων οργανισμών, όχι αόριστα…1 Ο πιο νέος από τα 7 αγόρια, ο Hyung Jin Moon, σε ηλικία 28 ετών, τέθηκε το 2008 επικεφαλής της Ενωτικής Εκκλησίας. Όσο για τον πρωτότοκο γιό του Kook-Jin-Moon ή Justin ηλικίας 42 ετών, αυτός διοικεί τον Εμπορικό Όμιλο Tongil μέρος του οποίου είναι και η Επιχείρηση Kahr Arms η οποία ευημερεί επειδή τροφοδοτεί την Αμερικανική Αγορά με όπλα… [Και εδώ είναι το πλέον παράδοξο, αφού η Ενωτική Εκκλησία του Moon παρουσιάζεται ως υπερασπιστής της «Ειρήνης» μέσω των Ομοσπονδιών που έφτιαξε για την «Παγκόσμια Ειρήνη] πώς είναι δυνατόν να πουλά όπλα;
     Η κηδεία του ηγέτη της Ενωτικής Εκκλησίας Sun Myung Moon έγινε στις 15 Σεπτεμβρίου στη Σεούλ την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου.

1 Μπορείτε να διαβάσετε την Ιστοσελίδα της UNADFI:http:/unadfi.org/chronique-d-une succession-qui-s.html

 Πηγή το περιοδικό Bulles No.115- 3ο τρίμηνο του 2012 που εξέδωσε η UNADFI της Γαλλίας. Ιστοσελίδα της UNADFI: http:/unadfi.org/chronique-d-une succession-qui-s.html
Μετάφραση: Arianna  

 Αντιαιρετικόν Εγκόλπιον       www.egolpion.com
15   ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου