Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Άξιον εστί το φώς»

«Άξιον εστί το φώς»
29 Οκτωβρίου 2012
Πολιτισμός / Μουσική

Συμβολική και ξεχωριστή τυγχάνει η συναυλία με το έργο «Άξιον εστί» τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου, στις 21.00, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το γνωστό έργο του Οδυσσέα Ελύτη σε μελοποίηση Μίκη Θεοδωράκη. Η Εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης με τη σύμπραξη γνωστών καλλιτεχνών και μουσικών συνόλων. Η συναυλία εντάσσεται σε ένα κύκλο εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και έχει συμβολικό χαρακτήρα μιας και συνδυάζεται και με την παρουσία της θαυματουργού εικόνας «Άξιον εστί» από το Άγιον Όρος. «Η συναυλία αυτή επιθυμούμε να μείνει στη συνείδηση των Θεσσαλονικέων σε μία περίοδο δύσκολη για τα εθνικά μας θέματα, να συμβάλει ώστε να αναθερμανθούν οι ψυχικές διαθέσεις των Ελλήνων», δήλωσε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος.
Θα εμφανιστούν ως σολίστ ο Γεράσιμος Ανδρεάτος (λαϊκός τραγουδιστής), ο Κώστας Ραφαηλίδης (βαρύτονος – ψάλτης) και ο Τάσος Νούσιας (αφηγητής). Συμμετέχουν η Χορωδία Νέων & Παιδική Χορωδία «Αγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος» σε διδασκαλία Χρυσόστομου Σταμούλη – Ιωσηφίνας Κατωφλίδου και η Orchestra Mobile σε διεύθυνση Θεόδωρου Ορφανίδη. Στη συναυλία θα ακουστεί μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.
«Η φθορά, το σκοτάδι, η αντιδημιουργικότητα προσπαθούν να κυριαρχήσουν σήμερα. Η συναυλία έχει έντονο συμβολικό χαρακτήρα. Το τραγούδι φυσικά δεν μπορεί να μας σώσει, δείχνει όμως από μακριά ένα δρόμο προς τη νίκη στη φθορά. Είναι μία ευκαιρία να φωνάξουμε το ”Αξιον εστί το φως”, γιατί ο τόπος μας έχει πολύ φως», παρατήρησε ο Χρυσόστομος Σταμούλης, πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, διευθυντής της χορωδίας «Αγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος».
Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Ορφανίδη, που ίδρυσε με τη Σόνια Θεοδωρίδου την Orchestra Mobile, το «Αξιον εστί» αποτελεί «ένα δημοφιλές έργο από την ελληνική κλασική μουσική που δεν αγαπιέται μόνο εντός της Ελλάδας αλλά και εκτός των συνόρων της». Ο ίδιος είπε ότι στη συναυλία της ερχόμενης Δευτέρας το κοινό θα πρέπει να περιμένει «όχι μία ακόμη ανάγνωση του ”Αξιον εστί”, αλλά μία ανάγνωση η οποία πηγαίνει κατευθείαν στον πυρήνα του έργου που μιλάει για τον ελληνισμό». Ο βαρύτονος Κώστας Ραφαηλίδης έκανε λόγο για ένα «εξαιρετικό ηχητικό αποτέλεσμα».
Πιστεύουμε ότι και αυτή η συναυλία θα συμβάλλει στους εορτασμούς της επετείου των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Η συμμετοχή των καταξιωμένων καλλιτεχνών και των μουσικών συνόλων δεν μας αφήνει περιθώρια να απουσιάσουμε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου