Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

αγωνια ρωσσικηςεκκλησιας - χριστιανοι - συρια.

ΑΓΩΝΙΑ ΡΩΣΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΔΙΩΞΕΙΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ


E-mail Εκτύπωση PDF

1 Την αγωνία της εκφράζει η ρωσική ορθόδοξη εκκλησία για τις εξελίξεις στη Συρία και για τις διώξεις που υφίστανται οι Χριστιανοί στη χώρα αυτή αλλά και σε άλλες αραβικές χώρες όπου οι ηγεσίες τους αλλάζουν με σαρωτικό τρόπο.

«Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για το ότι συμβαίνει στη Συρία, όπου ριζοσπαστικές δυνάμεις προσπαθούν να έρθουν στην εξουσία με τη βοήθεια των δυτικών δυνάμεων», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Μητροπολίτης Ιλαρίων επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της ρωσικής εκκλησίας.
«Όπου έρχονται στην εξουσία οι Χριστιανοί γίνονται τα πρώτα θύματα» συμπλήρωσε.

Ο Ρώσος Μητροπολίτης προχώρησε στις  συγκεκριμένες δηλώσεις ύστερα από τη συμμετοχή του  την Τρίτη στη γενική συνέλευση της επιτροπής για κοινωνικά και ανθρωπιστικά θέματα του ΟΗΕ και της συνάντησης που ακολούθησε με τον γ.γ. του ΟΗΕ Ban Ki-moon.

Ο ίδιος περιέγραψε το Ιράκ ως ένα παράδειγμα της δίωξης που υφίστανται οι Χριστιανικοί πληθυσμοί λέγοντας πως πριν από τον πόλεμο στη χώρα ζούσαν περί το 1,5 εκατομμύριο Χριστιανοί, αριθμός ο οποίος έχει μειωθεί σημαντικά σήμερα καθώς πολλοί είναι αυτοί που έχουν δολοφονηθεί αλλά και εξαναγκαστεί να δραπετεύσουν σε άλλες χώρες.

Ο  αριθμός των σημερινών Χριστιανών στο Ιράκ δεν υπερβαίνει τους 350.000 ενώ πριν το πόλεμο του Κόλπου και το 1991 και των γεγονότων που επακολουθήσαν με την αμερικανική εισβολή υπερέβαινε το 1 εκατ. σύμφωνα με στοιχεία του παρατηρητηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Μητροπολίτης Ιλαρίων είπε ακόμη οι δυτικές  χώρες σιωπούν στο θέμα των διωγμών των Χριστιανών στις αραβικές χώρες που έχουν υποστεί βίαιη αλλαγή του καθεστώτος.

«Το ζήτημα δεν είναι γύρω από μια μη επαρκή ανοχή, αλλά αφορά μια πλήρους κλίμακας δίωξη όλων των Χριστιανών που περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές χώρες όπου τα θύματα αυτών είναι δεκάδες και εκατοντάδες χιλιάδες Χριστιανών», διευκρίνισε ο Ρώσος Μητροπολίτης.

Μάλιστα ο ίδιος συμπλήρωσε πως η Ρωσία και η ρωσική Εκκλησία αποτελούν μια δύναμη αποτροπής για να μην επαναληφθούν αυτά που συνέβησαν στη Λιβύη και το Ιράκ.

«Δε φτάνει μόνο να μιλάμε για το θέμα, αλλά να δημιουργήσουμε ένα μηχανισμό που θα αποτρέψει περαιτέρω ανοχή απέναντι στις διώξεις των Χριστιανών. Αν και η Χριστιανική Εκκλησία ιστορικά απολαμβάνει την ελευθερία και τα δικαιώματα που δικαιούται κάτω από το καθεστώς Assad εντούτοις η «Αραβική Άνοιξη» έχει αποσταθεροποιήσει αυτό το κλίμα ασφάλειας καθώς τώρα όλοι οι Χριστιανοί θεωρούνται ως συνεργάτες του συριακού καθεστώτος» κατέληξε ο Ρώσος επίσημος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου