Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

ΦΡΟΥΔΙΣΜΟΣ-ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΑΣΚΗΤΙΣΜΟΣ


ΦΡΟΥΔΙΣΜΟΣ-ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΑΣΚΗΤΙΣΜΟΣ






Θα ξεκινησουμε με μια απλη ερωτηση για τους ασκητες της Ορθοδοξιας.

Μηπως η εξιδανικευση εχει σχεση με την ασκητικη ζωη? Μηπως οι ασκητες καταπολεμωντας την ορμη προς ηδονη, το γενετησιο ενστικτο, ενεργουν μια εξιδανικευση η οποια διδει τον καρπο της στην εκσταση, στην προσευχη, στην αφιερωση στο θεο ?
Θα πρεπει να απαντηση κανεις δια πολλων, αν θα ηθελε να είναι συνεπης στην υποχρεωση του να απαντα σωστα. Αλλα θα ηθελα να πω ότι ακομη & σημερα πολλοι κανουμε ένα χονδροειδες λαθος, όπως στην περιπτωση του Ραιχ & επισης χονδροειδεστατο στην περιπτωση του ΦΡΟΥΝΤ.Οτι απομονωνουμε τον ανθρωπο από τα αλλα στοιχεια & τους παραγοντες της ζωης.Ο ανθρωπος δεν είναι μονο τοσα κιλα κρεας. Ξερουμε από τη περιοδο του Διαφωτισμου & από άλλες περιοδους που υποστηριζοταν ότι ο ανθρωπος είναι αυτό που τρωγει, ότι διατυπωθηκε ο ισχυρισμος Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΑ ΚΙΛΑ ΚΡΕΑΣ η Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕΤΡΙΕΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΟΥ ΣΕΞ.

Είναι αμαρτια να κρινουμε τον ανθρωπο μονο μ αυτό το μετρο- & στην περιπτωση της εξιδανικευσεως να θελουμε να κρινουμε η να μετρησουμε εκδηλωσεις της ζωης του ανθρωπου μονο με το μετρο της λειτουργιας της σεξουαλικης ορμης. Είναι αδικια μεγαλη.  Γιατι ο ανθρωπος δεν είναι μονο σεχ. Κι αν θελετε να προχωρησουμε, όπως νουνεχεις & σωφρονες ξενοι ψυχιατροι &βιολογοι αναγνωριζουν, μπορουμε να δεχθουμε ότι το σεξ είναι ενας από τους ισχυροτατους  παραγοντες της  ανθρωπινης προσωπικοτητος.Δεν μπορει κανεις κατι που μπορει να κανει να το  περιφρονει χωρις συνεπειες.Αλλα δεν είναι μονον το σεξ.





Επομενως ο ασκητης αντιμετωπιζει το ηθικο προβλημα & το το αντιμετωπιζει αμεσα, το βλεπει στον εαυτον του, αγωνιζεται να εξουδετερωση με την δικη του προσπαθεια & με την βοηθεια & του θεου. Εδώ τα πραγματα αλλαζουν θεος & φθηνες θεωριες δεν συγκρινονται.


 Ασκηση προσευχης & υπακοη αλλαζουν τον ανθρωπο τοσο τον ασκητη οσο & τον λαικο.

 Ο ασκητης ξεφευγει από αυτές τις ενδοκοσμικες διαστασεις. Εχει κι αυτος δικαιωμα, όπως το εχει ο ΦΡΟΜ Η Ο ΡΑΙΧ, να εχει τις δικες του πεποιθησεις & την δικη του κοσμοθεωρια. Επομενως δεν θα μπορουσαμε να κανουμε συγκρισεις. Αυτό που μπορει να κανει ο Χριστιανισμος είναι να ακουσει τη θεση η τον ισχυρισμο, να δει αν υπαρχουν στοιχεια που συγγενευουν με στοιχεια της Χριστιανικης ανθρωπολογιας & να δει αν μπορει να προχωρησει περισσοτερο.

Ο χριστιανισμος ομιλει για εξιδανικευση των ψυχικων λειτουργιων & ομιλει για τελειοτητα, δεν ταυτιζεται καθολου με τον φρουδισμο, & ουτε υπαρχουν κοινα σημεια, ειδικα με την εξιδανικευση του Φρουντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου